Vajinismus
Lütfen randevu için arayınız !
Vajinismus

VAJİNİSMUS

Vajinismus; hem çiftin cinsel alandaki mutsuzluğu açısından, hem de çocuk sahibi olmaya engel olan yüzüyle oldukça önemli bir cinsel işlev bozukluğudur. Sevindirici olan, CİNSEL TERAPİ ile bu cinsel işlev bozukluğu saptanan kadınların neredeyse TAMAMININ tedavi edilebilmesidir.

Vajinismus varlığında; cinsel birleşme denemesi sırasında, vajina girişi çevresindeki kaslarda istemsiz (kadının elinde olmayan) bir kasılma olur. Bu kasılmaya, bedenin diğer bölgelerindeki (bacaklar vs.) kasılmalar eşlik edebilir. Vajinismus, kadın cinsel organlarında bir anormallik olmamasına karşın, cinsel birleşmenin gerçekleşmediği bir durumdur.

Vajina girişindeki ve/veya bacaklardaki bu kasılmalara ek olarak, cinsel birleşme (veya vajinaya penis vs. girişi) korkutucu bir eylem olarak görülebilir ve bu korku cinsel birleşmeden kaçınmaya neden olabilir.

Tekrarlanan denemeler ve hatta cinsel birleşmenin hayali bile, kadında ağrıya ve şiddetli korkuya neden olabilir. Bu duygular nedeniyle kadın, cinsel aktivitelerin (dokunma, öpüşme, ön sevişme vs.) tamamından uzaklaşabilir. Takiben eşin cinsel işlevleri de etkilenebilir. Eşte, sertleşme güçlüğü (ereksiyon problemi=sertleşme sorunu), cinsel isteksizlik ve uyarılma ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu durum, vajinismusu olan kadın ve eşinin farklı düşünce ve tepkilerine neden olabilir:

·         "Biz, böyle de mutluyuz." veya

·         "Eşimin cinsel gereksinimlerini karşılayamıyorum." veya

·         "Cinsel birleşmeyi gerçekleştiremiyorum." veya

·         "Eşim beni istemiyor." biçiminde düşünceler.

Bu düşünme biçimleri ve tekrarlayan denemelerden sonuç alınamaması; çiftin hayal kırıklıklarını arttırabilir, diğer psikolojik etkilere (depresyon vs) neden olabilir ve çiftin ilişkisinin cinsellik dışındaki alanlarını da olumsuz yönde etkileyebilir.

Sözü edilen durumlardan başka; ailenin, arkadaşların vs. çocuk isteği ile ilgili yoğun baskıları çiftin kendini "köşeye sıkışmış" hissetmesine neden olabilir.

TEDAVİSİNDE önerilen çok sayıda yöntem (hipnoz, genel anestezi altında birleşme, vajina girişindeki kaslara botoks enjeksiyonu ile kasılmanın engellenmesi) olmasına karşın, bu tedavilerin yararları olduğuna dair KANIT YOKTUR. Vajinismus, Bilişsel Davranışçı Terapi ve bazı diğer  psikoterapi yaklaşımlarının eklenebildiği bir CİNSEL TERAPİ süreci ile yaklaşık 8-12 seansta tedavi edilebilmektedir. Uyguladığımız CİNSEL TERAPİ'nin hedefi sadece cinsel birleşmeyi sağlamak olmayıp, CİNSEL TERAPİ sonrasında çiftin sağlıklı bir cinsel yaşam sürmesini sağlamaktır.

Vajinismus tanısı konan kadının CİNSEL TERAPİ'sinde çiftin tedaviye birlikte başvurması ve devam etmesi önemlidir. Çünkü, vajinismus tanısı konan kadının eşinde sıklıkla varolan cinsel işlev bozukluklarının da eş zamanlı olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu yaklaşımla, terapinin ilerleyen dönemlerinde, vajinismus tablosu ortadan kalkarken eşin cinsel sorunlarının da tedavi edilmesi olanaklıdır. Tedaviye sadece vajinismus tanısı konan kadının devam etmesi, eşteki cinsel sorunların gözden kaçmasına, böylece zaman kaybına ve ek ekonomik yüklere neden olabilir.

Vajinismus tanısı konan kadının CİNSEL TERAPİ'si, tek başına -yaygın kullanımıyla- "parmak egzersizleri" ile yürütülen bir tedavi yaklaşımı değildir. Tedavi sürecinde, cinsellikle ilgili -vajinismusa özgü veya diğer- kaygılar çeşitli psikoterapi teknikleri (Bilişsel Davranışçı Terapi, Cinsel Terapi ve bazı durumlarda Şema Terapi) ile giderilir. Tedavi sonuçlandıktan sonra, çiftin cinsel bilgisinin, cinsellikle ilgili konularda çift olarak konuşabilme ve cinsel yaşamı canlı tutabilme becerilerinin arttığı gözlenir. 


LÜTFEN;

HERHANGİ BİR PSİKOTERAPİ SÜRECİNE BAŞLAMADAN ÖNCE, PSİKOTERAPİSTİNİZİN HANGİ KURAMA DAYALI BİR PSİKOTERAPİ UYGULADIĞINI, PSİKOTERAPİ SÜRECİNİN HEDEFİNİ, TAHMİNİ SÜRESİNİ ve KURAMA ÖZGÜ PSİKOTERAPİ TEKNİKLERİNİN ÖRNEKLERİNİ ÖĞRENİNİZ.

ADAPAZARI / SAKARYA'daki merkezimizde, Cinsel Terapist tarafından uygulanan psikoterapi ile vajinismus tedavisi yapılmaktadır.

Kliniğimize, Adapazarı ve ilçeleri (SAKARYA) dışında, Bolu, Düzce, Bilecik ve Kocaeli'den başvurular kabul edilmektedir.


HASTALIKLAR
Yenidoğan Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi No: 61 Kat: 1 No: 2 ADAPAZARI/SAKARYA
Telefon : 0 533 405 50 70 - 0 264 270 16 96
Faks : 0264 270 16 96
Copyright 2013 © serhatyuksel.com.tr
web tasarım medyatör